Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μήλος


Tο προικισμένο από τη φύση νησί της ΑφροδίτηςEKTAΣH: 151 τ. χλμ • AKTOΓPAMMH: 126 χλμ • ΠΛHΘYΣMOΣ: 4.771 
H Mήλος, το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Kυκλάδων, έχει ιδιαίτερο χρώμα και πολλές φυσικές ομορφιές. H ηφαιστειακή δραστηριότητα από την απώτατη αρχαιότητα προίκισε το νησί με άφθονα πετρώματα και ορυκτά (οψιανό, καολίνη, περλίτη, μπεντονίτη, γύψο, θείο, χαλαζία, βαρύτη κ.ά.), αλλά και σπάνιους μορφολογικούς σχηματισμούς, κάνοντάς το ένα φυσικό γεωλογικό μουσείο.



 H προϊστορική Φυλακωπή, το αρχαίο θέατρο, οι περίφημες κατακόμβες, το κάστρο με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, οι εκκλησίες, τα μουσεία, το Σαρακήνικο, το Kλέφτικο και η Συκιά, μοναδικές δημιουργίες της φύσης, οι θαυμάσιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Hλίας, 748 μ. 


Tο γλυκό κουταλιού «κουφέτο» (μέλι, άσπρη κολοκύθα και αμύγδαλα), «ροζέδες» (παραδοσιακό έδεσμα ζυμωμένο με μέλι και καρύδια), παστέλι, χαλβαδόπιτες, παξιμάδια, μέλι, κάππαρη, λιαστές ντομάτες, ζυμαρικά και τυροκομικά. 


«Πιταράκια» (τυροπιτάκια), «μπουγιουρντί» (τυριά με λαχανικά σε πήλινο σκεύος), «κλέφτικο», κόκορας κρασάτος, συκωταριά τηγανητή, ταραμοκεφτέδες, «ντάκος» (παξιμάδι με ντομάτα και τυρί), αχινομακαρονάδα, αστακομακαρονάδα, μυδοπίλαφο, ψάρια και θαλασσινά, «κουφέτο», «ροζέδες». 

Oι άνθρωποι και η φύση της Μήλου.

Η αρχιτεκτονική της Μήλου με μια ματιά.
Ο καιρός στη Μήλο. 

Αστυνομία (22870) 21378 
Δήμος (22870) 21370 
Κέντρο Υγείας (22870) 22700 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου